Stort fuglebad til haven i granit her fugle og sten

Indretning af en have i sten kan kombinere en havejers ønske om at skabe et fugleliv i haven med ønsket om at skabe den perfekte havearkitektur i natursten. Et fuglebad i granit er begyndelsen på at realisere denne drøm. Adgang til vand er befordrende for det rige fugleliv de fleste haveejere ønsker sig. Et fuglebad i granit tilhugget af en stenhugger tiltrækker alle mulige fuglearter. Solsorter, blåmejser, rødkælke, gråspurve, hyttesangere, løvsangere og forskellige drosler, der flokkes omkring badet. Haven fyldes med sang og glade fugle, der både drikker og bader, og det vil fuglene gerne have lov til at gøre hele året rundt

granit fuglebadEt fuglebad i din have har to formål. For det første er det enhver haveejers naturlige ønske at gøre sin have til et eldorado for fugle og for det andet der det rent dekorative. Et fuglebad vil tiltrække og lette tilværelsen for vore fugle, og dette kan selvfølgeligt ses som en ren funktionel foreteelse adskilt fra havens øvrige ide og arkitektur. Men hvorfor egentligt gøre det på den måde? En smuk have bør i stedet integrere dit eget lille private fuglehabitat med havens æstetik. Stenhaven er i stigende grad blevet den foretrukne havearkitektur. Langt fra hjemmet uden stenses liebhavere af sten, der indretter have tidligt forår ude på ’stenfangst’ i naturen. Her er det mindre væsentligt, at denne mani indebærer en lang transport fra en mark, som den venlige bondemand giver en lov til at ’sanke sten’ fra. Dekorative sten markerer havens stier, stendiger kan afgrænse havens ydre og bede i stenbelagte etager indenfor giver en associationer om Babylons ’hængende haver’. Om haven er et resultat af brug af natursten, man selv har samlet’ eller om den er en kombination af indkøbt ornamentik i granit er op til den enkelte – det er dog værd at bemærke, at den haveverden i granit, vi fremhæver, repræsenterer mere end det, skurrende isflager mod klippegrund efterlod sig i istiden. Granit i haven repræsenterer generationers stolte traditioner for stenhuggerens håndværk. Rigtigt forstået er tilvirkede natursten en kombination af det naturlige og det forarbejdede. Granitsten sammenlignet med andre materialer er funktionelt i flere henseender. Når vi skrev om haver i flere etager, er det ikke bare noget dekorativt vi tænker på. Fuglene elsker, at du indretter haven på den måde. Selv mikroskopiske villahaver kan også indrettes med flere etager.Ønsket om at give vore fugle en hjælp overfor en moder natur, der kan være grufuld mod sine børn, kombineres med en næsten varig holdbarhed. Levetiden for et fuglebad i granit vil uden særlig megen vedligeholdelse spænde over generationer; et ønske om at sætte sig et varigt minde, kan med andre ord også tilgodeses.

Undertiden er det svært for fuglene at finde friskt, rent vand. Dansk Ornitologisk Forening fortæller, at søer, damme, fuglebade og vandhuller fremmer et specielt righoldigt fugleliv i en have. Dette gælder både sommer og vinter.Adgang til vand er befordrende for det rige fugleliv, de fleste haveejere ønsker sig.Et fuglebad tiltrækker alle mulige fuglearter. Solsorter, blåmejser, rødkælke, gråspurve, hyttesangere, løvsangere og forskellige drosler flokkes omkring badet.Ikke bare at de drikker. De basker lystigt med vingerne, mens de bader i vandet. Uanset om du bor i et hus eller et sommerhus, om du blot har en have en balkon eller en terrasse vil et fuglebad i granit fremstå som noget særligt.Generelt kan man indrette den fuglevenlige have som noget, der minder om et skovbryn. Fuglene holder meget af, at der er udplantet rigeligt med træer, buske med bær, frugter og skjulesteder; de ynder at opholde sig i et vildt hjørne af haven.

Fuglebade kræver regelmæssig vedligeholdelse. En daglig hurtig vask med efterfølgende påfyldning af friskt vand er vigtigtp.g.a. sundhedsskadelige virkninger. Fugle, der drikker snavset vand forurenet pga. afføring, alger og svampe, mosgroede og glatte sider bliver syge.Regelmæssig behandling med en stiv børste er ’et must’.